Dá sa v dospelosti začať s Parkourom?

25. marec 2019 543 slov 3min Lukáš Hollý ... 2265x
Detail

Každý z nás sa už ako dieťa všade šplhal, všetko preskakoval a skúmal nepoznané miesta. Všetci máme ten pohyb hlboko v sebe zakorenený, stačí ho len "oprášiť". V momente, keď človek získa istotu v naučených pohyboch, dokáže ich aplikovať do bežného života, čím si ho uľahčí a splnohodnotní. Navyše popri každodennom strese a povinnostiach je úžasné sa na okamih vrátiť do detského sveta, kedy našou jedinou starosťou bolo objavovanie nepoznaného a prekonávanie samého seba :) 

 

SPÚŠŤAME KURZ PARKOUR DOSPELÍ ZAMERANÝ NA ZAČIATOČNÍKOV!

 

Pre koho je Parkour určený?

S Parkourom je možné začať v akomkoľvek veku. Krôčik po krôčiku sa každý dokáže dopracovať k výsledkom, ktoré ho budú napĺňať. Či už je to schopnosť preskočiť potok v prírode, vyliezť na strom / múr, alebo budete mať akýkoľvek odvážny cieľ. Parkour nie sú len veľké skoky, pri ktorých si poviete: "tak toto určite nedám".  Parkour je nesmierne rôznorodý a limit udáva len Vaša myseľ. A práve v tom je to úžasné, pretože vždy sa je kam posúvať :) 

 

Ako vyzerá tréning dospelých?

V prvom rade treba upresniť, že tak ako pri iných pohybových aktivitách, vždy je potrebné začať od úplných základov. Pri dospelých je progres zo začiatku často o niečo rýchlejší, nakoľko oproti deťom disponujú väčším pohybovým zázemím. Naopak zas vzhľadom na svoje skúsenosti a zodpovednosť si môžu niesť určité bloky a strach. A presne na to sa na tréningu zameriavame. Postupnými krokmi sa každý žiak posúva v rámci svojich možností. Parkour je hlavne o slobode, a toho sa pri tréningu držíme. Je pre nás dôležité, aby sa pohybom umocňovala radosť, sebaistota a nastolil v živote balans.

 

Na čo sa zameriavame v kurze pre dospelých? 

Pri našich trénigoch platí pravidlo BASICS FIRST (základy sú prvoradé). Akonáhle človek zvládne tie najzákladnejšie prvky, bude mať na čom stavať pri tých zložitejších.

Príklad: ak zvládnete skočiť z miesta do diaľky (precision jump) na úrovni zeme, môžete sa posunúť do metrovej výšky, a následne napr. do 2 metrovej. Skok je to stále ten istý, no zároveň úplne iný. Vo výške nemáte priestor na chyby, a práve preto je dôležité dokonalo zvládnuť základy.

Rýchlosť progresu záleží na každom jednom žiakovi. Naša metodika je postavená na individuálnosti, takže každý sa vie posúvať podľa svojich schopností.

V rámci kurzu sa zameriavame na:
- techniku bezpečných zoskokov a preskokov
- aplikáciu Parkouru do bežného života
- zlepšenie kondície, koordinácie a balansu
- vybudovanie zdravého sebavedomia prostredníctvom prekonávania prekážok a posúvania svojich limitov
- kondično-kompenzačná príprava (kompenzácia sedavého spôsobu života)
- osvojiť si nadpájanie techník do flow (plynulosť pohybu a kreativita)
- užívať si pohyb a prebudiť v sebe dieťa, ktoré rado skúma a spoznáva nepoznané :) 

 

Na tréningu sa snažíme maximalizovať bezpečnosť, preto spočiatku trénujeme primárne na mäkkých prekážkach, pri ktorých sa človek dokáže naučiť techniku jednotlivých preskokov. Po zvládnutí techniky prechádzame na tvrdšie prekážky, ktoré simulujú bežné prostredie, v ktorom sa pohybujeme. Práve vďaka komplexnému vybaveniu si naši žiaci majú možnosť natrénovať jednotlivé prvky v bezpečnom prostredí a následne ich aplikovať do bežného života.

Naši tréneri sa na každého jedného z Vás nesmierne tešia :) 

 

 

PRIDAJ SA K NÁM NA KURZ PARKOUR DOSPELÍ. REGISTRÁCIA JE SPUSTENÁ!